"Polis anmäls för rasistkommentar"

Vi kan idag (05/02) läsa i de etablerade medierna (tex här) om hur poliser som var i tjänst under "kravallerna" i Rosengård använt sig av rasistiska tillmälen så som "apa" och "blatte", och framförallt hotat/pratat om att misshandla en person som nu står åtalad för våldsamt upplopp.

"Den lille apajäveln. Ska jag göra han steril när jag får tag på honom?"

"Ja han ska ha sig duktigt med stryk så han inte kan stå på benen", svarar en kollega.


På Camp Kent har diskussionen om den svenska poliskåren och dess agerande gått minst sagt varm, sällan har en så tydlig skiljelinje uppstått mellan de i personalen som ser polisen som en progressiv upprätthållare av lag och ordning och de som har en mer anti-statlig och vänstervriden syn på det hela.

Frågan man måste ställa sig är delvis hurvida polisens värdegrund överhuvudtaget har någon förankring bland dess anställda och faktiskt även vad själva syftet med polisen är.

I tex Salem 2008 gjorde polisen sig skyldiga till enorma övertramp på personlig frihet och grundlagsskyddade rättigheter. I flera timmar hölls personer, vars enda brott var att de var på väg till en tillståndsgiven demonstration, fast på en tågstation i Salem. Detta var innan de misshandlades, pepparsprejades och forslades bort med tåg som polisen benämnde som "rullande arrester". Polisen själva hävdar fortfarande att de som åkte iväg med tågen gjorde det frivilligt.

Demonstrationen var tänkt som en motdemonstration mot Salemmarschen, sveriges största nazistiska demonstration. Nazisterna hade däremot inga problem att genomföra sin.

Undertecknad tror absolut inte att alla poliser är rasister och urskiljningslösa våldsverkare, men hur osannolikt är det egentligen att det finns ett samband mellan poliskårens våldsanvändande och enskilda polisers benägenhet till våld?

Vad som definitivt är ett faktum är att polisen i detta fallet med största sannolikhet inte är lämplig som just polis. Och att han inte är ensam.

UPPDATERING/TILLÄGG: Det är intressant hur fokus (både i bloggar och i media) verkar ligga på polisens rasistiska uttalanden. Även om det självklart är djävligt illa så anser undertecknad att det väger lätt mot den aktuella polismannens uttalade syn på användandet av våld.

//Politisk sakkunnig, Camp Kent.

Kommentarer
Postat av: Nyaafreakofnature

Jag håller med dig. Oerhört tragiskt att höra polisens rasistiska skällsord, men när de började prata om att "göra steril" och "ge duktigt med stryk", började det kännas obehagligt på allvar. Att de sedan medvetet filmade det hela, förstärker och gör det hela än mer obegripligt.

2009-02-05 @ 20:48:59
URL: http://nyaafreakofnature.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0