SF Bio och censuren.

Statens biografbyrå, den myndighet som förr sysslade med filmcensur, censurerar inte längre. Byråns enda verksamhet är i princip att sätta åldersgränser och även inom myndigheten väcks frågan om den har något existensberättigande.

SF Bio ser däremot inga problem med censur, denna gång av internet. I en artikel som publicerades i Dagens Nyheter idag säger VD:n för SF Bio, Rasmus Ramstad, följande ang. om ipred-lagen kommer att ha någon effekt:

Det hoppas jag, men jag tror att den skulle behöva dras mycket längre. Samtliga leverantörer som ger access till sidor som The Pirate Bay borde stängas ned helt.

Oavsett både ev. moralisk och juridisk legalitet i att bistå allmänheten med torrent-filer (vilket alltså är vad The Pirate Bay gör) så är censur av den kalibern ett oacceptabelt medel. Men det råder ingen diskussion om att när det är pengarna som får tala så är personlig frihet, eller ens logik för den delen, inte en del av ekvationen. Den bristande logiken kommer in när det faktiskt inte finns något som säger att just en censur av "olämpliga" internetsidor skulle ha någon effekt. För det första så får folk tag i vad de vill ha ändå, och för det andra är den badwill som säkerligen skulle skapas inte att leka med. Vare sig för politiker eller för filmföretag.

Kulturredaktionen har en stark pro-fildelningsinställning. För musik och kulturälskare är fildelningen en gudagåva som i månt och mycket faktiskt ökar den inkomstbringande konsumtionen, samtidigt finns det väldigt ont om tecken på att den illegala fildelningen skulle ha en negativ effekt på kvaliteten på utbudet. Tonvis med bra band ploppar upp varje år och juggernauten Hollywood verkar ju knappast sakta ner.

Fast frågan är ju hurvida man faktiskt borde konsumera biofilm nu för tiden. Att göda Rasmus Ramstad och hans censuriver är inget som lockar.

//Kulturredaktionen, Camp Kent.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0