CK Kultur

Kulturredaktion om:

Den konstnärliga simulanten

En kvinnlig konstnär är polisanmäld för en rad brott (bland annat våld mot tjänsteman och misshandel) i samband med att hon spelade psykiskt sjuk och självmordsbenägen, vilket innebär att polisen, och senare sjukvårdspersonal, var tvungen att ta till tvångsåtgärder. Nu är även den konsthögskola hon studerar vid anmäld till JO.

Kritiken har haglat mot både konstnären Anna Odell och högskolan. Huvudsakligen har det handlat om att hon upptog en viktig vårdplats och att hon orsakat psykisk harm på vårdpersonalen som säger sig anse det väldigt jobbigt att tvingas vidta tvångsåtgärder mot något (något det säkerligen också är).

Kulturredaktionen anser självklart att det är högst olyckligt om folk kommit till skada, men den anser också att kritikernas syn på konst är tämligen onyanserad. Konst ska vara provocerande, väcka anstöt och framförallt väcka tankar och känslor. Ingela Lind skriver en bra text i DN. Framförallt så är inte Anna Odells syfte klarlagt ännu. Arbetet kommer inte att presenteras än på ett tag, vilket innebär att situationen blir lite mer komplex. Redaktionen kan tyvärr inte dra sig till minnes vad personen i fråga hette, men faktum är att det fanns en kvinnlig journalist på 1800-talet som fick sig själv inlagd på en vårdinstution för att sedan skriva om den fruktansvärda behandling av patienter som förekom där, vilket faktiskt ledde till positiva reformer.

Däremot anser vi det självklart att konstnären i fråga ska straffas för eventuella lagbrott. Våld mot tjänsteman etc är INTE ok, ens i konstens namn.

Om:

Körslaget

Körslaget som kulturell företeelse är inget som kulturredaktion ger särskilt mycket för. Faktum är att redaktionen överhuvudtaget inte tittar på tv, bortsett från nobelmiddagen på SVT såklart. Men vi erkänner möjligheten att en vinst för "Team Erik" kan ge ökad positiv exponering för Uddevalla Kommun, för att inte tala om de 500 000kr som kommer in till kommunen, förvisso via religösa organisationen Saronhuset, men ändå. Således uppmanar vi våra läsare att ringa eller sms:a in en röst på just Team Erik.

//Kulturredaktionen, Camp Kent.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0